Вчитель початкових класів

Вчитель початкових класів
Мелодія починається з першої ноти, саме вона визначає її характер. Початкова школа - своєрідна перша нота шкільного життя Що може буть дорожче, ніж дитя, Якого любиш ти до забуття? Але піднять його на власні ноги - для цього треба все життя

четвер, 14 січня 2021 р.

 14.01 Природознавство

Тема. ЩО  РОЗПОВІДАЄ КАРТА ПРО ФОРМИ ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ?

— Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про що розповідає карта про форми земної поверхні

— Що ви знаєте про форми земної поверхні?

— Земна поверхня нерівна: в одних місцях вона рівнинна, в інших піднімаються гори, є ділянки знижені і, навпаки, підвищені. Основними формами земної поверхні є гори і рівнини. Гори бувають різними за висотою: низькі (до 1000 м), середні (1000-2000 м) і високі (понад 2000 ж). Рівнини теж поділяються за висотою: низовини (до 200 м), височини (200-500 м).

На фізичній карті світу різними кольорами зображені форми рельєфу: гори — коричневим, низовини — зеленим кольором, а височини — жовтим і світло-коричневим.

На півночі України розташована Поліська низовина. Поверхня її заболочена, здебільшого з невисокими підвищеннями — горбами. На північному сході її продовжує Придніпровська низовина. Територія її горбиста з безліччю ярів і балок. Через це поверхня здається хвилястою. Південь України займає Причорноморська низовина.

На території України знаходяться височини: Волинська, Подільська, Придніпровська, Донецька і Приазовська. Це також рівнини. Але на них підвищення сягають іноді близько 500 м.

В Україні є гори Карпати і Кримські гори. Найвищою вершиною є Говерла (2061 м), що знаходиться у Карпатах. Найвищою вершиною Кримських гір є гора Роман-Кош (1545 лі).

Інколи можна побачити поодинокі гори, проте вони трапляються рідко. Найчастіше вони розміщені рядами. Такі ряди гір називаються гірськими хребтами. Гірські хребти простягаються на багато кілометрів. Між гірськими хребтами знаходяться гірські долини. По широких долинах і пологих схилах гір прокладають дороги. Тут розміщені поселення людей, сади і поля.

 

 Робота за підручником (с. 88-89)

Вправа «Мікрофон»

Учні відповідають на запитання рубрики «Пригадай».

— Прочитайте розповідь козака Подорожника.

— Які дві основні форми поверхні виділяють на суші й на дні Світового океану?

— Що таке рівнини?

— За малюнком на с. 88 розкажіть про види рівнин за висотою.

— Що таке гори?

— Чим відрізняються рівнини та гори?

Учні працюють за завданнями підручника.

— Прочитайте і запам’ятайте висновки у рубриці «Сторінками Книги корисних природничих знань».

Фізкультхвилинка

1. Робота з фізичною картою України

— Розгляньте на карті України земну поверхню.

— Який колір переважає? Про що це свідчить?

— Знайдіть і прочитайте назви низовин, покажіть їх.

— Знайдіть і прочитайте назви височин, покажіть їх.

— Визначте, де кожна з низовин і височин розташована на території України відносно сторін горизонту.

— Визначте, у якій частині території України відносно сторін горизонту знаходяться Кримські гори, гори Карпати.

— Карпати — це гірська система, розташована в центрі Європи. Вона простирається дугою на 1500 км. На заході України лежить лише частина цієї системи — Українські Карпати.

Українські Карпати — молоді гори, з конусоподібними вершинами, із невисокими хребтами та положистими схилами, між яких знаходяться долини. Найвища вершина Карпат — гора Говерла. Її висота — 2061 м. Льодовиків у Карпатах немає, але сніг лежить дуже довго. Часто він сходить лавинами, і тому завдає шкоди природі, людям. Карпати можна назвати природним зоопарком. Король гір — олень. Карпати заселяють 180 видів птахів. Гори вкриті густими лісами.

На Кримському півострові дугою височіють Кримські гори. їх найвища вершина — гора Роман-Кош — заввишки 1545 м. Кримські гори розташовані у південній частині Кримського півострова. Вони складаються з трьох паралельних рядів, розділених між собою неширокими долинами. Частина Кримських гір складається з вапняків. Це свідчить про те, що в давні часи Кримський півострів був під водою. Кримські гори — молоді, не дуже високі. У них знаходиться велика кількість печер. Це — робота вітру, сонця і води. Характерна особливість гір — круті південні схили, а положисті — північні. У Криму росте багато вічнозелених рослин.

 ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ. РЕФЛЕКСІЯ

— Якими кольорами позначають на карті сушу? Що означає кожний колір?

— Які форми земної поверхні ви знаєте?

— Покажіть на карті найбільші гори, рівнини і височини України.

— Що таке гори?

— Чи зручно прокладати дороги і будувати міста в горах?

— Чи зручно обробляти поля, насаджувати сади та ліси, споруджувати будинки на рівнинах?

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

С. 88-89.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар